ديگر هندوانه ها را به شرط چاقو نمي خرند،خيال فروشنده ها جمع است که هندوانه هايشان گوشتي و قرمز رنگند.
جام جم آنلاين: اين اتفاق نه با تغييرات ژنتيکي بلکه با اضافه کردن ماده اي شيمايي در کانالهاي ورودي آب کشاورزي در جاليزگاه شبانکاره بوشهر توسط برخي کشاورزان رخ مي دهد.
نزديک به 30 هکتار از زمينهاي کشاورزي منطقه شبانکاران در پايين دست "سد رئيس علي دلواري" استان بوشهر، سالانه زير کشت محصولات جاليزي مي رود. اما در اقدامي نادر بعضي از کشاورزان اين منطقه ماده اي شيميايي را در جويبارهاي منتهي به جاليزها رها مي کنند تا ماده محلول که حاوي رنگدانه هاي قرمز شيميايي است بعد از جذب به وسيله ريشه ها گوشت هندوانه ها را قرمزتر کند.
در اين منطقه رنگدانه هاي جادويي به غير از روان شدن در جويبارهاي محصولات کشاورزي، به گلوي گوسفندان قرباني نيز ريخته مي شود و دامداران براي اينکه خون گوسفندان قصابي شده شان رنگي تر باشد آنها را به خوردن ماده هاي رنگي محلول در آب ترغيب مي کنند، اين دو اتفاق و اتفاقهاي مشابه به شدت با واکنش بيولوژيستها و متخصصان محيط زيست انساني همراه شده و آنها نسبت به اين رفتار کشاورزان و دامداران هشدار داده اند.
يک فعال محيط زيست در بوشهرگفت: اين اتفاق به يک باور ذهني در کشاورزان تبديل شده است. آنها فکر مي کنند رنگي کردن آب جويبارها مي تواند داخل هندوانه ها را رنگي کند در حالي که اين رنگدانه هاي ناشناخته ممکن است به دليل سمي بودن منجر به تغييرات بيولوژيکي در بدن مصرف کنندگان شود و آثار زيانباري براي بدن دارد.
مجتبي عوض زاده تاکيد کرد: اين مواد شيميايي محلول در آب مي تواند بعد از مدتي خاک را نيز دچار تغييرات ساختاري و شيميايي کند که نتيجه آن ضرر به خود کشاورزان، محيط زيست انساني و طبيعي و بافت گياهي منطقه است.
از ديگر سو، يک کارشناس ارشد بيولوژي در گفتگو با مهر فرايند استفاده از مواد رنگي محلول در آب را پديده اي ناشناخته و کاملا غير علمي براي تغيير رنگ ميوه ها دانست و گفت: براي تغيير رنگ هندوانه بايد تغييراتي در ژن هندوانه به وجود بيايد و البته گاهي بيولوژيستها ريزمغذيهايي را به هندوانه ها اضافه مي کنند که موجب افزايش حجم هندوانه مي شود. اين ريزمغذيها استانداردي دارد که مجموعه اي از بيست مواد و يا "عنصر آلي" براي تقويت خاک است و به آن بيست بيست مي گويند.
فاطمه بيگلري با اشاره به اينکه ماده رنگ دهنده شيمايي محلول مي تواند شبيه مواد سمي باشد که به عنوان عنصري متحرک از طريق ريشه ها جذب ساقه ها و تنه گياه و خود محصول مي شود.
وي گفت: هر ماده اي خارج از ارگانيزم مي تواند کارکرد گياه را تغيير دهد، در کشتزارهاي صيفي جات هر گونه ماده سمي مي تواند از طريق جذب به ميوه، مصرف کنندگان را دچار مسمويتهاي شديد کند.
اين بيولوژيست تاکيد کرد: آنتي اکيسدانها (رنگريزه ها) در گياهان و محصولات صيفي به خودي خود خاصيت ضد سرطان دارند و البته در مقالات معتبر دنيا تاکيد شده که با افزايش دادن "بيان ژن" مي توان رنگ هندوانه را حتي تغيير داد و براي اين تغيير بايد آنتي اکسيدان "ليکوپن" که مرکزيت رنگ ريزه در هندوانه است را دگرگون کرد. با اين حال در کشورهاي مثل آفريقاي جنوبي به طور طبيعي بعضي هندوانه ها با رنگ غير قرمز هم توليد مي شود.
بيگلري تغيير در ساختار ژنتيکي گياهان را امري مرسوم و کاملا تکامل يافته توصيف کرد و افزود: اينکه با تغيير رنگ آب با مواد ناشناخته و رنگدانه هاي سمي و شيميايي بتوان رنگ داخل ميوه هاي مثل هندوانه و يا طعم آنها را تغيير داد براي ما ناشناخته است و به نظر مي رسد کاري غلط باشد و به نوعي مي تواند باعث تغيير خاک نيز شود.
اگر چه احداث کانالهاي آب در قالب طرحهاي آبخيز داري و هدايت آب به سمت پائين دست در اين منطقه زير سدي نيمه کاره رها شده و آب کافي به زمينهاي شبانکاره نمي رسد اما توليد محصولات صيفي مثل خيار، گوجه و خريزه و هندوانه در جاليزهاي فصلي منطقه شبانکاران ادامه دارد و در بعضي مواقع چنين اتفاقات نادري نيز رخ مي دهد.
نظر خود را اضافه کنید.
ارسال نظر به عنوان مهمان