كدام مواد براي رشد كودكان ضروري ترند؟

0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 امتیاز 0.00 (0 رای)

آهـــن

آهن براي رشد هوش و مغز نوزاد ضروري است. پژوهش‌ها نشان مي‌دهند كه كمبود اين ماده مغذي مي‌تواند به نارسايي فرايندهاي فكري و حركتي منجر گردد. خبر خوب اينكه نوزادان با يك ذخيره كافي از آهن متولد مي‌شوند؛ آنقدر كه نياز آنها را تا 6-4 ماهگي به آهن تامين مي‌كند. البته نوزادان نابالغ كه به صورت زودرس به دنيا آمده‌اند، از اين توده ذخيره‌اي آهن محرومند؛ چرا كه آهن در سه ماهه آخر بارداري در بدن جنين ذخيره مي‌شود. اگر فرزند شما زودتر از موعد مقرر متولد شده است، با توجه به توصيه پزشك به او مكمل آهن بدهيد.


نياز روزانه به آهن
شير خشك حاوي مقداري آهن است و مي‌تواند نياز نوزاد را تا يكسالگي تأمين كند؛ اما شير مادر آهن كافي ندارد؛ به همين دليل متخصصان توصيه مي‌كنند كه در شش ماه دوم پس از تولد نوزاد به او مواد غذايي سرشار از آهن بدهيم. وقتي كه به نوزاد غذاي جامد مي‌دهيد، حتماً آن را پوره كنيد تا خطري فرزندتان را تهديد نكند. در 12-7 ماهگي نوزاد روزانه به 11 ميلي‌گرم و در 3-1 سالگي به 7 ميلي‌گرم آهن نياز دارد. بعد از آنكه نوزاد شما شش ماهه شد؛ مي‌توانيد از طريق دادن غلات سرشار از آهن به نوزاد روزي دوبار، نياز 11 ميلي‌گرمي او به آهن را تامين كنيد. بنابراين از اين غلات به عنوان نخستين غذاهاي جامد به نوزادان استفاده مي‌شود. گوشت بوقلمون، مرغ و ماهي سرشار از آهن هستند كه مي‌‌توانيد آنها را چرخ كرده و استفاده كنيد. همچنين آواكادو، سيب‌زميني پخته، كلم بروكلي، نخود، تخم‌مرغ و سويا آهن زيادي دارند.
بهتر است بدانيد كه كمبود آهن شايع‌ترين مشكل در كودكان آمريكاست. براي جلوگيري از آن بهتر است در 18-12 ماهگي فرزندتان يك آزمايش خون از او بگيريد.

كلسيم

اين ماده مغذي براي ساخت استخوان‌هاي قوي و محكم و جلوگيري از شكنندگي آنها لازم است.
نياز روزانه نوزاد به كلسيم در سال اول از طريق شيرمادر و شير خشك تامين مي‌شود. وقتي كه او را از شير مي‌گيريد، بايد به طور روزانه 500 ميلي‌گرم كلسيم دريافت كند. يك فنجان شير يا حدود 180 گرم ماست، حدود 250 ميلي‌گرم كلسيم دارد. نوزادان زير يك سال نبايد شير گاو بخورند، اما ماست براي آنها مشكلي به وجود نمي‌آورد. پنير، سالمون، آب پرتقال، توفو، كلم بروكلي، لوبيا سفيد، گوجه فرنگي و . . . حاوي كلسيم هستند. آشنا كردن نوزاد با طعم لبنيات كم‌چرب، باعث مي‌شود كه در دوران بلوغ و بعد از آن مقدار كلسيم بدنش در حد متناسب‌تري باشد. نياز روزانه كودكان در 9 سالگي به كلسيم 1300 ميلي‌گرم است. كلسيم از طريق غذاها بهتر جذب مي‌شود. كودكاني كه سنگين وزن و در معرض چاقي هستند بايد از شيرهاي كم‌چرب استفاده كنند تا در آينده به بيماري‌هاي قلبي – عروقي دچار نشوند.

روي

روي علاوه بر تأثير خوبي كه بر روي رشد كودكان دارد، باعث تقويت سيستم دفاعي مي‌شود و رشد و ترميم سلول‌ها را بهبود مي‌بخشد. كمبود روي باعث اختلالات رشدي، افزايش حساسيت نوزاد به عفونت‌ها و افزايش احتمال اسهال مي‌شود.


نياز روزانه به روي
نوزاداني كه شيرخشك مصرف مي‌كنند تا يكسالگي نياز به دريافت روي ندارند، اما نوزاداني كه با شير مادر تغذيه مي‌شوند، بايد از نيمه دوم سال اول تولد شروع به خوردن غذاهاي حاوي روي كنند. كودكان هفت ماهه تا سه ساله بايد هر روز 3 ميلي‌گرم روي دريافت كنند. يك فنجان ماست، 6/1 ميلي‌گرم و نصفه سينه مرغ حدود 1 ميلي‌گرم روي دارد. بوقلمون، گوشت، ماهي، تخم‌مرغ، عدس، شير، پنير چدار و برخي غلات حاوي روي هستند.


بهتر است بدانيد كه
روي بيشتر در گوشت كه سرشار از آهن است، وجود دارد. علاوه بر گوشت، مرغ و ماهي نيز روي زيادي دارند، بنابراين اگر نياز روزانه نوزادتان به آهن را تامين كنيد، نياز او به روي نيز تأمين مي‌شود.

ويتامين‌هاي A,D,E,K

ويتامين A باعث بهبود كيفيت بينايي نوزادان مي‌شود و براي سلامت پوست‌شان مفيد است. ويتامين D باعث افزايش جذب كلسيم مي‌شود و به رشد استخوان‌ها كمك مي‌كند و كمبود آن استخوان‌ها را ضعيف خواهد كرد. ويتامين E براي رشد سلول‌ها و رشد سيستم عصبي لازم است و ويتامين k كمك زيادي به لخته شدن طبيعي خون مي‌كند.


نياز روزانه
ويتامين K را بعد از تولد به نوزادان تزريق مي‌كنند تا از خونريزي‌هاي مغزي در آنها جلوگيري شود. نوزاداني كه شير خشك مي‌خورند، تا يكسالگي ويتامين‌هاي A,D,E را دريافت مي‌كنند، اما آنهايي كه شير مادر مي‌خورند، بايد از مكمل‌ها استفاده كنند. آنها هر روز به 400 واحد بين‌المللي ويتامين D نياز دارند. اگر به نوزادتان بعد از شش ماهگي، غذاهاي متنوع مثل سبزيجات، ميوه‌ها، لبنيات، غلات و چربي‌هاي سالم مي‌دهيد و رشد فرزندتان نيز سالم و رضايت‌بخش است، به احتمال زياد تمام نيازهايش به اين ويتامين‌ها تامين مي‌شود و نيازي به دريافت مكمل ندارد. بهترين منبع براي دريافت ويتامين A، هويج، سيب‌زميني شيرين و براكلي است. ويتامين D در غذاهاي كمتري وجود دارد؛ به همين دليل معمولاً استفاده از مكمل‌هاي آن توصيه مي‌شود و مقداري از آن نيز از طريق شير گاو غني شده، تخم‌مرغ (زرده) و ماهي تأمين مي‌گردد. ويتامين E در روغن سبزيجات، غلات و شيرگاو وجود دارد. سبزيجات برگدار، ميوه‌ها و روغن سويا نيز حاوي ويتامين K هستند.


بهتر است بدانيد كه
كه براساس پژوهش‌هاي اخير، 40 درصد از نوزادان و كودكان نوپا با كمبود ويتامين D مواجهند و همين مسأله باعث شكنندگي استخوان‌هاي آنها مي‌شود.
اگر به نوزادتان از شير خودتان مي‌دهيد، حتما در مورد دريافت مكمل‌هاي ويتامين D با پزشك صحبت كنيد.

ويتامين‌هاي C,B

ويتامين C باعث جذب بهتر آهن مي‌شود و كمك زيادي به جلوگيري از اسكوروي مي‌كند. در اين وضعيت كبودي‌هاي گسترده روي سطح بدن ايجاد مي‌شود. ويتامين‌هاي گروه B شامل فوليك اسيد، قدرت دفاعي بدن، سيستم‌هاي عصبي و همچنين عضلات را تقويت مي‌كنند، پوست را سالم نگه مي‌دارند و علاوه بر اينها موجب رشد سلول‌ها و تنظيم متابوليزم بدن مي‌شوند.


نياز روزانه به ويتامين‌هاي B و C
اگر به نوزادتان غذاهاي متنوعي مي‌دهيد (شامل سبزيجات، ميوه‌ها، لبنيات، غلات و چربي‌هاي سالم) و رشد او نيز مناسب است، احتمالا او اين ويتامين‌هاي قابل حل در آب را دريافت مي‌كند و نيازي به دريافت مكمل ندارد. ويتامين C در مركبات، گوجه‌ها، توت‌فرنگي و سيب‌زميني يافت مي‌شود. اسيدفوليك در سبزيجات سبز، غلات غني شده و نان يافت مي‌شود. ساير ويتامين‌هاي گروه B نيز در تمام غلات مثل برنج، موز، نخود، تخم‌مرغ، گوشت، مرغ و ماهي يافت مي‌شوند. هيچگاه از دادن سبزيجات به كودك خردسال‌تان منصرف نشويد. حتي اگر بارها و بارها از خوردن آنها امتناع كند يا آنها را از دهانش بيرون بريزد، شما باز هم به اين‌كار ادامه دهيد تا كم‌كم به آن سبزيجات علاقمند شود.

منبع: کودک سالم

نظر خود را اضافه کنید.

ارسال نظر به عنوان مهمان

0 محدودیت حروف
متن شما باید بیشتر از 5 حرف باشد
نظر شما بعد از تایید مدیریت منتشر خواهد شد.
  • هیچ نظری یافت نشد