نظر سنجی 76 امین مسابقه عکاسی مکمل
Like Tree57Likes

موضوع: بهداشت مواد غذايي و نحوه نگهداري مناسب آنها

نمایش نتایج: از 1 به 8 از 24
صفحه 1 از 3 123 آخرینآخرین
  1. #1

    بهداشت مواد غذايي و نحوه نگهداري مناسب آنها

    نکاتی در رابطه با نگهداری مواد غذایی یخچال

    اگرچه نگهداری مواد غذایی یک دانش روز است و روش *های علمی* متعددی برای حفظ کیفیت و سلامت غذا وجود دارد که در تمام دنیا هم مورد استفاده قرار می *گیرد، اما این یک امر مسلم است كه مصرف غذای تازه، سالم *تر از مصرف غذایی است که مدت *ها قبل تهیه شده و در یخچال یا فریزر نگهداری شده است.

    به دلیل تحولاتی که در سال*های اخیر در نحوه زندگی رخ داده(تحولاتی نظیر حضور فعال تر زنان در مشاغل اجتماعی)، به هرحال نمی* توان گفت که همچنان تهیه غذای تازه کار آسانی است. اما با توجه به تمهیداتی که دکتر محمدرضا وفا، متخصص تغذیه و رژیم درمانی، در رابطه با شیوه نگهداری غذا در یخچال و فریزر توصیه می *کند، می* توان پذیرفت که در این شرایط نیز می *شود از غذایی با کیفیت بالا استفاده کرد. وی می* گوید: "نگهداری غذا موجب بروز بیماری* نمی *شود؛ بلکه مشکل زمانی به وجود می آید که رعایت اصول علمی* نگهداری غذا(چه صنعتی، چه خانگی) نادیده گرفته شود."

    در بحث نگهداری غذا اولین نکته *ای که باید به آن دقت شود، تفاوت حساسیت گروه *های مختلف غذایی در برابر آلودگی است. دکتر وفا در این رابطه می گوید: "گوشت و لبنیات و مخصوصا گوشت سفید به شدت در معرض فساد و مسمومیت غذایی هستند. میوه و سبزی نیز در صورتی که به *طور نا مناسبی در یخچال نگهداری شوند، احتمال فساد شان افزایش پیدا می* کند. بنابراین باید با استفاده از کیسه *های شفاف مخصوص داخل یخچال، آن ها را نگهداری كرد."
    اصل اول، شستن

    شستن مرتب و ماهانه یخچال و تنظیم دمای آن در محدوده 2 تا 6 درجه سانتی *گراد(به طور متوسط 4 درجه سانتی* گراد) از نخستین توصیه* هایی است که فوق تخصص میکروب شناسی مواد غذایی، دكتر ابوالفتح شجاعی، برای کاهش آلودگی یخچال توصیه می* کند: "برای این که میکروب* های حاصل از میوه و سبزی در محیط یخچال پخش نشوند، باید پس از شستن و خشک شدن کامل، آن ها را در یخچال قرار داد."

    براساس توصیه* های دکتر شجاعی، هر ماده غذایی قبل از قرارگیری در یخچال، باید شسته شود و تنها استثنای این توصیه، تخم *مرغ است که شستن آن، به از بین رفتن پوشش محافظ پوسته* اش منجر می *شود.

    نگهداری غذا موجب بروز بیماری* نمی *شود؛ بلکه مشکل زمانی به وجود می آید که رعایت اصول علمی* نگهداری غذا(چه صنعتی، چه خانگی) نادیده گرفته شود.

    در رابطه با لبنیاتی چون پنیر نیز حتما باید انواع فله *ای پنیر را در آب و نمک قرار داد ولی پنیرهای تخمیری نیازی به این مراقبت ندارند. از موارد دیگری که دکتر شجاعی، رعایت آن را ضروری می* داند، این است که اگر غذایی از مواد خام فریزری تهیه شده، باید در همان وعده مصرف شود و غذای حاصل از این مواد نباید مجددا در فریزر یا یخچال نگهداری شوند زیرا فریزر باعث کریستاله شدن آب داخل مواد غذایی می *شود و چون کریستال* ها نسبت به آب در حالت مایع، فضای بیشتری را اشغال می* کنند، بر همین اساس این کریستال *ها باعث انفجار دیواره سلولی می *شوند. حال اگر غذای حاصل از این مواد مجددا داخل یخچال قرار گیرند، هضم و جذب غذای اخیر، بسیار مشکل خواهد بود.

    اصل دوم، مدت نگهداری


    دکتر شجاعی، درباره مدت زمان نگهداری مواد غذایی می *گوید: "به *طور كلی، فرآورده *های گوشتی چربی* دار(سوسیس و کالباس) برای مدت سه ماه و فراورده *هایی مانند گوشت قرمز و گوشت سفید کم *چربی برای مدت شش ماه داخل فریزر(در دمای منهای 18 درجه سانتی* گراد) قابل نگهداری هستند. سبزی* های خام حداکثر یک هفته و سبزی* های پخته حداکثر 2 تا 3 روز می توانند داخل یخچال نگهداری شوند."

    اما از آنجا که با وجود تمام* این تمهیدات، فرار از دست آلودگی *های ناشی از یخچال غیرممکن بوده و در بسیاری از موارد، تشخیص آن با چشم غیرمسلح امکان پذیر نیست؛ دکتر شجاعی تاکید می* کند که: "غذاهای مایع مثل شیر باید پس از خروج از یخچال حداقل 3 دقیقه جوشانده شوند و غذاهای جامد نیز باید پس از حرارت دیدن کافی و گرم شدن میل شوند."

    اصل سوم، موارد قطعی عدم مصرف

    در كل دسترسی به یخچال عاری از میکروب، تقریبا محال است. در بسیاری از موارد، مواد غذایی داخل یخچال و فریزر تحت تماس با انواع میکروب* ها هستند و می *توانند دچار فساد یا مسمومیت غذایی شوند.

    موز قهوه ای شده

    هر چند در بحث فساد غذایی الزاما با مسمومیت غذایی رو به رو نیستیم(مثل سیب یا موزی که در یخچال قهوه*ای شده*اند) اما دكتر شجاعی توصیه به عدم مصرف غذاهایی دارد که دچار چنین فسادهایی شده *اند.

    در این شرایط اگر چه خوردن آن ها به بیماری خاصی منجر نمی *شود، اما در این حالت، غذا به گونه *ای تغییر می *کند که قابلیت مصرف ندارد.

    به هر حال، فساد یا مسمومیت غذایی توسط میکروب *ها ایجاد می* شود و این میکروب* های داخل یخچال بر اساس اظهارات دکتر شجاعی، فوق تخصص میکروب*شناسی مواد غذایی، شامل سه گروه* اند:

    باکتری* ها، اسپور قارچ* ها و میکروارگانیسم *های سرمادوست.

    به* علاوه، در صورت رعایت نکردن نکات بهداشتی، ابتلا به برخی بیماری* ها مثل اسهال و استفراغ و انواع سرطان، دور از انتظار نخواهد بود.

    میکروارگانیسم* ها در صورت فعال شدن در بسیاری از موارد، ردپاهایی از خود بر جا می* گذارند که در شناسایی این عوامل فساد کمک *کننده هستند. به محض مشاهده شواهد فساد مواد غذایی(تغییر رنگ غذا، تغییر قوام، طعم و بوی غذا) باید از مصرف این مواد غذایی پرهیز كرد.

    افسانه بهرامی
    هفته نامه سلامت
    پرناک این نوشته را پسندیده.
    من زماني زنده ام كه در يادها زنده بمانم.

  2. #2
    عضو خانواده بزرگ مامی سایت
    fargol20 آواتار ها
    عضویت: ۱۳۸۹/۰۳/۲۱
    نوشته ها
    719
    میزان امتیاز
    111
    پسند شده
    2084
    پسند کرده
    397

    ویترین مدال ها

    Re: بهداشت مواد غذايي و نحوه نگهداري مناسب آنها

    سلام
    نمیدونم سوالمو کجا باید بپرسم. تاپیک پیامهای بهداشتی ندارین؟

    اگه جاش اینجا نیست لطفاً لینک بدین یا زحمت جابجایشو بکشین.ممنون

    مدتیه که اکثر اقلام گرون شده. یکیش دوغ! و جالب اینجاست که نه تنها کیفیتش خوب نشده بلکه بدترم شده!

    این دوغیه که همیشه میخریم اما جدیداً بسته بندیش فرق کرده و داخلش سیاهه!اینجوریشو دیگه ندیده بودم. انگار از پلاستیکهای بازیافتی درست شده. بماند که دوغشم غلیظه و انگار توش شیر خشک باشه کمی کف و خامه داره!مزه*اش بد نیست اما کیفیتش افت کرده. و در ضمن صحبت 1بار 2 بار نیست.1ماهه که اینجوریه. اگه مطمئن بشم مشکلی داره سوژه 20:30 می کنمش! با سلامتی مردم نمیشه بازی کرد!!

    سوالم اینه که این بسته بندی مضر نیست؟ شنیدم نباید از پلاستیکهای مشکی استفاده بشه.
    ممنون

    فیونا این نوشته را پسندیده.
    ....دکمهٔ تشکرم درست شد!... باور ندارین؟ تست کنین لطفاً!! :))

  3. #3
    عضو خانواده بزرگ مامی سایت

    عضویت: ۱۳۸۸/۱۰/۰۱
    محل سکونت
    تهران
    نوشته ها
    1,200
    میزان امتیاز
    2
    پسند شده
    371
    پسند کرده
    0

    Re: بهداشت مواد غذايي و نحوه نگهداري مناسب آنها

    عزیزم منم این حالت و برا شیر نایلونی ها دیدم منم دوست دارم بدونم این جریانش چیه اون شیر نایلونی ها هستن ضخیم پگاه فکر کنم
    مادری تنها زنی تنها تر روی زمینم ای خدا تنهام نزار بی تو خیلی دلگیرم ای خدااااااااااااااااااااا

  4. #4
    مدیر انجمن
    Homaa آواتار ها
    عضویت: ۱۳۸۹/۱۰/۰۵
    نوشته ها
    1,000
    میزان امتیاز
    1
    پسند شده
    777
    پسند کرده
    1103

    Re: بهداشت مواد غذايي و نحوه نگهداري مناسب آنها

    برنج دودی ، آری یا خیر ؟
    تحقیقات اخیر نشان داده است كه خطر ابتلا به انواع بیماری*ها از طریق مصرف محصولات دودی در مقایسه با خطر بیماری*های ناشی از مصرف زیاده از حد چربی اشباع شده به یك اندازه است


    این روزها استفاده از محصولات دودی بی*رویه شده و این نوع خوراكی*ها با استقبال روزافزون خانواده*ها همراه است. این موضوع زمانی تاسف*بارتر می*شود كه والدین برای ترغیب و تشویق كودكان خود به مصرف هرچه بیشتر غذا، ذائقه آنها را به مصرف چنین محصولاتی آشنا می*كنند.


    برنج دودی یكی از این محصولات است كه مصرف آن خصوصا در میان هموطنان قسمت*های شمالی كشورمان بیشتر دیده می*شود. در گذشته محصولات بسیاری را دودی می*كردند. دود به دلیل دارا بودن مواد فنولی و الكلی با ضدعفونی كردن خوراكی*ها، عوامل میكروبی و قارچی آنها را از بین برده، تجزیه پروتئین*ها و چربی*ها را آهسته*تر كرده و در كل زمان ماندگاری محصول را بیشتر می*كند، اما امروزه با توجه به تحقیقات به عمل آمده در مورد مضرات تركیبات دود برای سلامت انسان از روش دودی كردن برای افزایش ماندگاری محصول كمتر استفاده می*شود.


    این روزها دودی كردن تنها برای ایجاد طعم مطلوب، تولید فرآورده*های متنوع، تغییر ذائقه و كمك به بهبود رنگ محصول خصوصا انواعی از برنج استفاده می*شود. تاكنون موارد مضر و سمی در دود ،شناسایی شده است و حتی سرطان*زایی آن نیز به اثبات رسیده است. تركیبات موثر در دود اگر كنترل شده نباشند، در شرایط حرارتی بالا می*توانند هیدروكربن*های حلقوی سرطان*زایی چون آنتراسن و بنزو پیرن ایجاد كنند كه بسیار خطرناك است. این مشكل در محصولاتی كه به صورت سنتی و خارج از نظارت بهداشتی تولید می*شود، بیشتر دیده می*شود.


    تحقیقات اخیر نشان داده است كه خطر ابتلا به انواع بیماری*ها از طریق مصرف محصولات دودی در مقایسه با خطر بیماری*های ناشی از مصرف زیاده از حد چربی اشباع شده به یك اندازه است. معمولا محصولات دودی شده مواد نیتراتی بیشتری هم دارند كه احتمال تبدیل آن به نیتروز آمین زیادتر است. مصرف چنین فرآورده*هایی باعث افزایش سرطان*های كولون، ركتوم، معده و... می*شود.


    در برخی كشورهای اروپایی چون ایسلند كه مصرف چنین محصولاتی فراوان است با شیوع بالایی از سرطان*های معده روبه*رو هستند. البته ناگفته نماند كه امروزه در روش*های جدید صنعتی از دود مایع كه از تقطیر، تصفیه و تغلیظ دود معمولی به دست می*آید، استفاده می*شود كه عوارض آن كمتر است.



    حال شاید این پرسش مطرح شود كه برنج را چگونه دودی می*كنند؟
    در روش دودی كردن در اتاقك*های دود، خرده*های چوب درختان جنگلی را به حدی آتش می*زنند كه فقط دود كند و آتش نگیرد. سپس كیسه*های برنج را در این اتاقك*ها برای چندین ساعت قرار می*دهند. دود حاصل به سمت برنج هدایت شده و طعم برنج دودی می*شود. هرچند اگر برای تولید دود از مواد سوختی مناسب، به صورت بهداشتی و كنترل شده استفاده شود، ضرر چندانی نخواهد داشت؛ ولی اگر از چوب*هایی چون چوب كاج كه طعم و اسانس زیادی دارند یا از چوب*های شیرابه*دار و آغشته به مواد رنگی و نفتی استفاده شود، فوق*العاده مضر و برای سلامت مصرف*كننده مخاطره*آمیز می*شوند.



    چند توصیه برای خوردن برنج دودی :

    ـ* دودی كردن برنج و سایر محصولات اغلب در خانه یا در كارگاه*های خارج از كنترل به روش غیربهداشتی و سنتی انجام می*شود. بنابراین نمی*توان مطمئن بود كه در فرآیند دودی كردن از چه چوبی استفاده می*شود. ازاین *رو بهتر است محصولات دودی شده*ای را كه دارای بسته*بندی*های بهداشتی، تاریخ مصرف و مجوز بهداشت هستند، انتخاب كنید.

    ـ برنج دودی را به صورت تفننی و بیشتر از یك بار در هفته مصرف نكنید.

    ـ برنج معمولی را به صورت كته و برنج دودی را به صورت آبكش مصرف كنید تا تركیبات مضر احتمالی موجود در دود برنج از طریق آبكش خارج شود.

    - محصولات دودی شده را همراه سبزی و میوه مصرف كنید. میوه*ها و سبزی*ها حاوی مواد آنتی*اكسیدانی بوده و قادر به خنثی*سازی تركیبات سرطان*زا هستند. در ضمن بد نیست بدانید كه مصرف غذاهای سرخ شده و فرآوری شده صنعتی همراه غذاهای دودی می*تواند اثرات نامطلوب محصولات دودی را تشدید كند.

    ـ مصرف مداوم برنج دودی می*تواند اشتهای مصرف*كننده را افزایش و منجر به چاقی و اضافه وزن شود.
    و چقدر دنیا زیبا میشد اگر عمل میکردیم به:
    آنچه برای خود میپسندی برای دیگران هم بپسند
    و انچه برای خود نمیپسندی برای دیگران هم نپسند

  5. #5
    عضو خانواده بزرگ مامی سایت

    عضویت: ۱۳۹۰/۱۱/۰۴
    نوشته ها
    139
    میزان امتیاز
    2
    پسند شده
    51
    پسند کرده
    0

    Re: بهداشت مواد غذايي و نحوه نگهداري مناسب آنها

    سفیده تخم مرغ را میتوان تا یکسال در فریزر نگهداری کرد .
    من ، امضا بلد ندارم ــــــ انگشت میزنم

  6. #6
    عضو خانواده بزرگ مامی سایت

    عضویت: ۱۳۹۰/۱۱/۰۴
    نوشته ها
    139
    میزان امتیاز
    2
    پسند شده
    51
    پسند کرده
    0

    Re: بهداشت مواد غذايي و نحوه نگهداري مناسب آنها

    برای اینکه سیب زمینی پوست گرفته شده سیاه نشود ، در آب آن یک قاشق سرکه بریزید .
    من ، امضا بلد ندارم ــــــ انگشت میزنم

  7. #7
    عضو خانواده بزرگ مامی سایت
    *** صحرا 61 *** آواتار ها
    عضویت: ۱۳۹۱/۰۱/۲۰
    محل سکونت
    شیراز
    نوشته ها
    610
    میزان امتیاز
    143
    پسند شده
    5634
    پسند کرده
    4234

    Re: بهداشت مواد غذايي و نحوه نگهداري مناسب آنها

    سلام.چند جای مختلف از جمله دکترای تغذیه شبکه 3 و تو شبکه می شف استرالیا دیدم که می گفتن بهترین و سالمترین روش نگهداری سبزیجات برا فریزر،روش ابگردانی هست،به این ترتیب که اب رو به جوش میاریم و سبزیجات(هر چیزی که باشه)رو به مدت دو تا سه دقیقه می جوشانیم سپس ابکش کرده و اب خیلی سرد ویا یخ پودر شده روی ان ریخته و بعد که ابش رفت بسته بندی کرده و فریز می کنیم.مدت زمان جوشاندن بستگی به سفتی یا نرمی نوع سبزیجات داره،مثلا لوبیا سبز 3 یا4 دقیقه و سبزی خورشت 2 تا3 دقیقه.(اگر جمله بندی ایراد داره بدلیل اینه که )
    fingil 0 shishi این نوشته را پسندیده.
    GOD always has sth for you
    a key for every problem
    a light for every shadow
    and a plan for every tomarrow


  8. #8
    عضو خانواده بزرگ مامی سایت

    عضویت: ۱۳۹۱/۰۲/۰۷
    نوشته ها
    11
    میزان امتیاز
    1
    پسند شده
    0
    پسند کرده
    0

    Re: بهداشت مواد غذايي و نحوه نگهداري مناسب آنها

    ماست چکیده رو میشه تو فریزر نگه داری کرد من ماست چکیده رو برای تزیین بعضی غذاها استفاده می کنم کسی می دونه تا چه مدت تو فریزر سالم میمونه

صفحه 1 از 3 123 آخرینآخرین
  • موضوعات مشابه

    1. عکس لباسهايي که مي دوزيم
      توسط ريحانه87 در انجمن خیاطی - Sewing
      پاسخ: 1085
      آخرين نوشته: ۱۳۹۶/۰۹/۰۱, ۰۲:۴۷ قبل از ظهر
    2. مرباي كدو حلوايي - كدو تنبل
      توسط nardooneh* در انجمن انواع مربا و مارمالاد - Jams and Marmalade
      پاسخ: 59
      آخرين نوشته: ۱۳۹۵/۰۹/۰۵, ۰۱:۳۶ قبل از ظهر
    3. لالايي براي كودكان
      توسط Mery در انجمن قصه، شعر، کتاب، فیلم و کارتون کودک - Children Spare Time
      پاسخ: 45
      آخرين نوشته: ۱۳۹۲/۱۲/۰۷, ۰۹:۴۴ قبل از ظهر

    مجوز های ارسال و ویرایش

    • شما نمیتوانید موضوع جدیدی ارسال کنید
    • شما امکان ارسال پاسخ را ندارید
    • شما نمیتوانید فایل پیوست کنید.
    • شما نمیتوانید پست های خود را ویرایش کنید
    •  

    محاسبه ي شاخص توده ي بدني

    وزن به کيلـو گـرم
    قد به سانتي متر

    شاخص توده ي بدني
    بازه ي وزني مناسب شما