برگرفته از کتاب مستطاب اشپزی
دوغ

دوغ یغ یعنی ماست رقیق شده در اب سرد با اندکی نمک
رایج ترین نوشیدنی ایرانی است و شاید به همین دلیل نیازی به دستور تهیه نداشته باشد.با این حال میتوان یاد اوری کرد که اولا ماست دوغ باید کمی ترش باشد وگر نه دوغ بی مزه میشود ثانیا دوغی که از ماست چکیده درست میشود مزه بهتری دارد.

دوغ ساده
1 پ ماست چکیده را با کمی آب شل کنید.
سپس 4-5 پ اب سرد و اندکی نمک اضافه کنید و هم بزنید.اگر دوغ را چند ثانیه در مخلوط کن بگردانین کره ان جدا میشود و روی لیوان می ایستد.
دوغ ساده را میتوان غلیظ یا رقیق درست کرد که رقیق(سبک)ان رفع خستگی میکند و غلیظ ان سبب خواب الودگی میشود

دوغ خانگی خوشمزه با دستور سامره ی عزیزم.
البته دستور آرام جان هم همینطور بود و تفاوت دستور ها کلا خیلی جزئی هستن.

در ادامه دستوری که باش کار کردم و نکات کامل رو خدمتتون عرض میکنم:


در این پست، یاد میگیریم که چطور دوغی عین دوغ های بیرون رو خودمون توی منزل با هزینه ی کم و البته خیلی سالم تر درست کنیم.
خیلی هم آسونه

میتونین بسته به ذائقه ی خودتون اون رو یا شیرین مصرف کنین و یا بگذارین تا ترش و گازدار بشه.
من به صورت معمولی دوغ رو میپسندم و نمیگذارم ترش بشه.



مواد لازم برای حدودا دو و نیم لیتر دوغ:

شیر یک لیتر
آب 7 پیمانه
نمک 1 ق غ سرپر
ماست 3 ق غ سرپر (100 گرم)
عرق نعنا 3 تا 5 ق غ (بسته به نوع عرق نعنا)


شیر و آب رو جدا بجوشونید.بعد بذارید تا ولرم شه طوریکه دست طاقت گرماشو داشته باشه.
(عین وقتی که میخوایین ماست درست کنین)

شیر رو از صافی رد کنید تا پوسته نداشته باشه ، شیر،آب و نمک رو مخلوط کنید، ماست رو خوب بزنید تا کاملا صاف شه بعد عرق نعنا رو روی ماست ریخته به هم می زنیم،مایه ماست رو روی مخلوط شیر و آب ریخته هم بزنید توی بطری های در دار بریزید و بذارید یه شب جایی گرم بمونه.
در بعضی از رسپی ها حتی گفته میشه بطری ها رو داخل افتاب بگذارین
در واقع نباید جای بطری سرد باشه و هر چه گرم تر باشه و هر چه بیشتر بمونه دوغ جاافتاده تری بهمون میده.
البته در گرما هم نباید زیاده روی کرد
اگر یک روزه در بطری رو باز کنین دوغتون ترش نخواهد بود.



نکات:

-عرق نعنا رو میتونین حذف کنین و اصلا استفاده نکنین
-معمولا در ابتدا آب و ماست جدا هستن وقتی هم بزنیم دوغ غلیظی تحویل میگیریم.
-قاعدتا بعد از یک بار هم زدن،دیگه نباید دو قسمت از هم جدا بشن و دوغ از این به بعد یکدست میشه.

-به شرط باز نکردن در شیشه میتونیم اون رو برای یک ماه هم حتی نگه داریم.

-اگر از طعم نعنا در دوغ خوشتون میاد از عرق نعنا استفاده کنین ،چون بعد از استفاده از خود نعنا باید دوغ رو زود مصرف کنیم.

-با ماست چکیده و یا ماست ترش هم میتونیم درست کنیم،در این صورت دوغ ترش تری هم بهمون میده.

-این دوغ هر چه در جای گرمتری باشه و هر چه بیشتر بمونه،ترش تر و گازدارتر میشه.

-دمای اب وشیر گرم شده باید مثل دمای ماست درست کردن باشه وگرنه شیرتون میبره وگره گره بد شکل میشه

-بعداز زدن ماست به مایه یه شب اونو تو دمای اشپزخونه بذارین و روز بعد اونو جلوی افتاب بذارین

-اگه بهد از زدن ماست به مایه جاشو خیلی گرم کنین بازم شیرتون میبره وگره گره میشه این نکته مهمیه

-هر چی ماستتون ترش تر باشه دوغتون هم ترش تر میشه

-یه نکته طب سنتی :مصلح دوغ وماست زنیانه بهتره باهم بخوریدشون تا ضرر ماست ودوغ رو بگیره

-یک حبه قند داخلش بندارین خیلی گازدار تر میشه

-درست کردن دوغ خیلی اسونه و آرام عزیز به صورت کاملا خودمونی و کاربردی نحوه ی درست کردن دوغ مادر عزیزشون رو برامون ذکر کردن که عینا جملات خود ایشون رو کپی میکنم چون واقعا از نحوه ی کارشون خوشم اومد:

1 ظرف دردار مثل جای نوشابه ای چیزی 1 پیمونه حالا 1 لیتر یا نیم لیتر فرقی نمیکنه ... شیر میریزه + 3-4 قاق غذاخوری ماست .... درش رو میبنده و تکونش میده که قشنگ قاطی شه .... بعد 2 تا پیمونه (همون پیمونه ای که شیر ریختین ...) آب رو میذاره تو ماکروویو ولرم که شد میریزه تو شیشه هه ... درش رو میبنده و میذاره روی شوفاژ .... هرچی جاش گرمتر باشه زودتر درست میشه ... نمک رو هم وقتی کاملا درست شد میزنه.
فقط شیشه هاتونو پر پر نکنین که نترکه و خونه تون رو بخواین بعدش بتکونین:))



-بهتره دوغ رو داخل شیشه های کوچک درست کنین تا در 1-2 وعده مصرف بشه چون دوغ اینجور هم ترش نمیشه و هم با هر بار باز کردن درش مقداری از گازش کم میشه مثل نوشابه